Informatii

Laboratorul de analize medicale PLUSS este acreditat sa presteze servicii
medicale paraclinice pentru adulti si copii, in mod gratuit pe baza de trimitere
de la medic de familie sau medic specialist.

1.CEA-ANTIGEN CARCINOEMBRIONAR -este o glicoproteina produsa in perioada embriofetala si fetala dar si de catre celulele canceroase in anumite afectiuni benigne ,cum sunt :inflamatiile osoase, pancreatita, afectiuni hepatice.De remarcat faptul ca si fumatul poate determina cresterea valorilor CEA peste normal.CEA se utilizeaza in principal pentru monitorizarea cancerului colorectal dar valori mari regasim si in cazul: melanomului ,limfom Hodgkin,cancerul de san,cancerul pulmonar,cancerul pancreatic,cancerul gastric,renal,hepatic,ovarian,cancerul de vezica urinara si de col uterin.

2.AFP-ALPHA-FETOPROTEINA -este un antigen oncofetal,care este util in monitorizarea(diagnosticul si stadiul)pacientilor cu cancer testicular nonseminotmatos si in cancerul hepatocelular.Pentru cancerul testicular non-seminomatos ,AFP se foloseste impreuna cu BETA-HCG.AFP poate prezenta valori crescute si in metastaze hepatice secundare altor cancere primare.

3.BETA-HCG -BETA HUMAN CHORIONIC GONADOTROPHIN -este produs in mod normal in timpul sarcinii ,fiind folosit uneori ca test de sarcina,deoarece valorile HCG cresc devreme in timpul primului trimestru.BETA-HCG este folosit ca marker tumoral pentru afectiunile trofoblastice gestationale(mola hidatiforma si coriocarcinomul)si tumori cu celule germinale de ovar sau testicul,de asemenea valori mari se pot intalni si in cazul cancerului de san,cancerului pulmonar ,cancerului pancreatic,cancerului gastric,cancerului renal si cerebral.

4.CA 125 – CANCER ANTIGEN 125 – este o glicoproteina produsa in mod particular de catre celulele canceroase ovariene si este folosit in principal in managementul tratamentului cancerului de ovar.Niveluri crescute ale CA 125 s-au depistat si in alte stari canceroase:cancer de corp uterin,pancreatic,hepatic,de san,de tract digestiv , dar si in unele afectiuni benigne cum sunt:endometrioza,chist ovarian,peritonite,pancreatite,afectiuni inflamatorii ale pericardului.de mentionat ca menstruatia si sarcina pot determina si ele cresteri usoare ale marker-ului.

5.CA 15 – 3 – CANCER ANTIGEN 15-3 – este o glicoproteina transmembranara folosita ca marker in cancerul de san , valori foarte ridicate indicand un stadiu avansat al bolii sau stadiul metastatic.De asemeni , determinarea CA 15-3 este relevanta si in monitorizarea si evolutia bolii cancerului mamar, astfel ca valori mari postterapeutice pot indica o recidiva locala sau o lipsa de raspuns la tratament.Valori mari pot fi intalnite si in unele afectiuni benigne:afectiuni inflamatorii pelvine,hepatita,afectiuni benigne ale sanului,ovarului , dar si sarcina sau alptarea pot influenta cresterea moderata a CA15-3.

6.CA 27 – 29 -este un marker tumoral similar cu CA 15-3 a carui determinare este relevanta in monitorizarea postterapeutica a pacientelor cu cancer mamar ,stadiile II si III, valori crescute semnaland recidiva sau boala reziduala. Valori crescute ale CA 27-29 pot fi intalnite si in alte tipuri de cancere:gastric,renal,pancreatic, dar si in alte afectiuni benigne:endometrioza, chist ovarian, dar si in primul trimestru de sarcina.

7.CA 72 – 4 -este markerul tumoral cel mai specific pentru cancerul gastric , iar determinarea lui in perioada preoperatorie poate servi la stadializarea bolii , dar nu poate fi un indicator de predictie al recidivei clinice independent , ci asociat altor markeri tumorali. Cresteri ale CA 72-4 pot fi intalnite si in afectiuni benigne mamare sau hepatice , precum si in sarcina.

8.CA 19 – 9 – este un oligozaharid prezent in tesutul epitelial fetal al stomacului , intestinului, ficatului, pancreasului. Este un marker primar in carcinomul pancreatic dar poate avea valori ridicate si in alte cancere:hepatic, pulmonar, colorectal, ovarian , sau alte afectiuni benigne cum sunt:ciroza hepatica, hepatite, colecistite, pancreatite, boli autoimune, fibroza chistica.

9.CYFRA 21-1 -este markerul tumoral cu un indice de susceptibilitate deosebit de mare pentru cancerul pulmonar, in special pentru cancerul pulmonar altul decat cel cu celule mici (NSCLC).Poate avea un nivel ridicat si in alte afectiuni tumorale :cancerul de vezica urinara, laringian, formatiuni pulmonare de origine necunoscuta.

10.PSA-ANTIGEN SPECIFIC PROSTATIC – este un component al plasmei seminale fiind prezent in ser in concentratii mici in mod normal.In cazurile in care se produce alterarea structurii microscopice a prostatei (cancer,hipertrofie prostatica benigna,prostatita acuta,biopsie prostatica) PSA va difuza in stroma, de unde va ajunge in circulatia generala ,pe calea sistemului limfatic si capilar. Antigenul specific prostatei este cel mai important marker in evaluarea cancerului de prostata si are utilitate atat in depistarea cat si in monitorizarea acestei afectiuni.

11.Ag HBs-ANTIGEN HBs – Detectarea AgHBs in ser indica prezenta infectiei cu virusul hepatitei B.Virusl se transmite parenteral,prin sange infectat sau contact intim.Perioada de incubatie a bolii este in medie 70 zile(40-160zile).Ag Hbs este primul marker imunologic al infectiei ,fiind prezent in ser cu cateva saptamani inaite de debutul clinic al bolii (al icterului ),ramane detectabil o perioada de 1-4 luni in cursul unei infectiii acute,dupa care se negativeaza.Daca AgHBs persista mai mult de 6 luni ,se considera ca infectia s-a cronicizat.

12.Anti -HCV -virusul hepatitei C este transmis prin contactul cu sange sau produse de sange infectat:transfuzii,folosirea acelor si seringilor de la o persoana la alta,fara sterlizare sau insuficient sterlizate ,tatuarea corpului ,vaccinarea cu echipament nesterlizat,folosirea in comun a periutei de dinti,a aparatului de barbierit,pensetei,trusei de manichiura.Este prezent si in medii biologice (saliva,lapte secretii vaginale,sperma).

Contact

Detalii Contact:
Strada Cuza Voda, Nr.5, Bl.1, Parter, Slobozia
E-mail: laboratorpluss@gmail.com
Tel/Fax: 0243.233111/0243.237111
Programari: 0243.233111
Program recoltare:
Luni-Vineri: recoltari(7:30-11:30); eliberari analize(18:30-19:30);

Servicii oferite

Laboratorul de analize medicale CLINIC PLUSS ofera o gama extinsa de servicii specializate de laborator.